De vrouwen in Game of Thrones

ELIEN


6 april, de datum waar Game of Thrones-fans al even naar uitkijken: op die dag wordt in de Verenigde Staten het nieuwe seizoen van de populaire televisieserie uitgezonden. De HBO-fantasyserie, waarin adellijke families, magiërs en monsters het tegen elkaar opnemen, dankt haar populariteit voornamelijk aan de talrijke intriges, wrede gevechtsscènes en vele, ijzersterke karakters. Maar hoe zat het nu weer met de vrouwelijke personages?

Twee maanden geleden publiceerde het Amerikaanse televisienetwerk Home Box Office (HBO) een bijna kwartier durende trailer, maar 6 april is het zover: dan wordt de eerste aflevering van het vierde seizoen van Game of Thrones uitgezonden. Al drie jaar domineert de serie – gebaseerd op George R.R. Martins boekenreeks Het Lied van Ijs en Vuur – de buis en met rede. Game of Thrones is niet geschikt voor gevoelige kijkers, want bloederige en hevige confrontaties zijn er schering en inslag. Om het nog niet te hebben over de stomende seksscènes, de nagelbijtende spanning, het achterbakse verraad en mythologische, maar angstaanjagende wezens. In de serie zijn het niet enkel de koningen, ridders en hofdienaars die elkaar het leven zuur maken, ook de vrouwelijke personages weten van aanpakken.


Koninklijk bloed

Daenerys en Missandei. Bron: HBO.
Daenerys Targaryen. Waarschijnlijk het populairste karakter uit de serie (wat verwacht je, als je de ‘Moeder van Draken’ bent?). Daenerys – Daeny voor de vrienden, khaleesi (koningin) voor haar volk – stamt af van de Targaryendynastie, de ‘Oude Dynastie’, zij die het ‘bloed van de Draak’ zijn en volgens sommigen onmenselijk mooie trekken hebben. Daenerys is de enige overlevende van haar familie: in de voorgaande seizoenen verloor ze haar broer, haar echtgenoot en haar baby (14 was ze toen (!), althans in het boek), maar ze is de enige met draken. 

Van Daenerys zagen we in het begin regelmatig een borst of bil, maar in het laatste seizoen profileerde de khaleesi zich vooral als een vrijheidsstrijdster, iemand die opkomt voor gerechtigheid en zonder genade diegenen straft die haar waarden niet delen. Sinds het derde seizoen wordt Daenerys bijgestaan door Missandei, een jonge, mooie Oosterse vrouw die 19 talen beheerst en door Daenerys werd gered van de slavernij (met slechts een commando liet Daenerys haar draken de stad van de slavendrijvers afbranden tot as en puin).

Nog van hoge afkomst zijn Arya en Sansa Stark, de dochters van de vermoorde Eddard (Ned) Stark. Sansa is heel meisjesachtig, haar jongere zus Arya helemaal niet. Sansa is gereserveerd, houdt van zingen en borduren. Arya daarentegen neemt geen blad voor de mond , doet aan zwaardvechten en boogschieten. Menig burger of poortwachter aanschouwt haar soms zelfs voor een jongen. Beide zussen zijn verhuisd van het Noorden naar het Westen, omdat Sansa oorspronkelijk moest huwen met de prins van het Westen, Joffrey Lannister. Maar sinds die laatste Sansa’s vader liet onthoofden, zijn de relaties tussen de jongeren erg verzuurd. Sansa woont nog steeds in King’s Landing, Joffrey’s thuis, Arya is gevlucht.
Sansa, Arya, Margaery en Olenna. Bron: HBO.

Even oud als Arya is Shireen Baratheon, de dochter van Stannis Baratheon, Joffrey’s oom. Shireen is slim voor haar leeftijd, maar haar vader houdt haar opgesloten in een kasteeltoren, mede omdat ze een gezichtsaandoening heeft. Haar tante, Margaery Tyrell, was gehuwd met Renly Baratheon, Stannis zijn jongere broer. Na Renly’s dood werden er plannen gesmeed om Margaery te huwen met Joffrey. Daar waar Sansa niks te zeggen had aan Joffrey’s gruwelijke persoonlijkheid, heeft Margaery dat wel.

Maar gelukkig moet Margaery niet alleen haar mannetje staan: Olenna Tyrell, Margaery's grootmoeder, is mee verhuisd naar King's Landing. Net zoals Arya, drukt Olenna graag haar mening uit, gebruikt ze gretig sarcasme en houdt ze een oogje in het zeil voor haar kleindochter.


Kwaad bloed

Cersei en Melisandre. Bron: HBO.

Van koninklijk naar kwaad bloed en een karakter dat beide door haar aderen heeft stromen is Cersei Lannister, Joffrey’s moeder. Cersei was gehuwd met koning Robert Baratheon, de heerser van de Zeven Koninkrijken. Officieel heeft Cersei met Robert drie kinderen, maar eigenlijk zit het anders in elkaar. Ten huize Lannister zijn ze niet vies van inteelt en Cersei’s kinderen komen dan ook voort uit haar liefdesrelatie met haar tweelingbroer Jaime.

Ook Melisandre kan je het bloed vanonder de nagels vandaan halen: als adviseur en minnares van Stannis Baratheon, die niet enkel zijn dochter, maar ook zijn vrouw heeft opgesloten in een kasteeltoren, probeert ze mee de Zeven Koninkrijken voor zich te winnen. Haar sterke kanten? Melisandre is een priester, heeft magische krachten en kan in de toekomst kijken.






Beschermers

Gilly, Myra en Osha. Drie vrouwen die mee op de vlucht zijn met Bran en Rickon, de jongere broers van Sansa en Arya. Gilly is gered van haar incestueuze vader én man dankzij haar vriend Samwell Tarly. Myra Reed is iemand die Bran en Rickon tijdens hun vlucht tegengekomen zijn en die hen koste wat kost naar hun bestemming wil helpen. Osha is dan weer een wildeling die Bran en Rickon hun oudere broers gevangen genomen hebben. Na verloop van tijd is Osha erg gehecht geraakt aan de jonge Starks en wil ook zij hen beschermen.

Heb je echt goede bescherming nodig? Schuil dan achter Brienne of Tarth, een strijdster die eerst trouw was aan huize Baratheon, maar uiteindelijk Catelyn Stark (Ned’s vrouw, ook gedood) begon te dienen. Brienne is groot gebouwd, heeft kort haar, enkele mannelijke trekjes, is sterk, betrouwbaar en recht door zee. Een andere goede beschermer is Yara Greyjoy, Asha in de boeken, van het huis Greyjoy. Yara wil haar broer Theon bevrijden, die werd gevangengenomen en gemarteld (Theon zijn geslachtsorgaan werd op brutale wijze van zijn lichaam gehaald).

Osha, Brienne, Yara en Ygritte. Bron: HBO.

En last, but not least, Ygritte. Geen hoge afkomst. Geen kwaad bloed. Gewoon een jonge strijdster die hoog in het Noorden woont, achter de Muur die de rest van het rijk beschermt tegen de ‘White Walkers’, mythologische monsters met magische krachten die paraderen op hun dode paarden. Ygritte is intelligent, goed in boogschieten en ze weet hoe ze haar good looks moet gebruiken. Ze kent de wereld aan de andere kant van de Muur niet, maar ze is wel hopeloos verliefd op Jon Snow, Eddard Stark zijn buitenechtelijke zoon. Ze kan helaas niet samen zijn met hem, aangezien hij haar volk verraden heeft.

Zo, een handjevol personages en dat is dan nog enkel de vrouwelijke kant. Seizoen vier belooft, net zoals de vorige seizoenen, een komen en gaan van karakters. Want naast de adellijke families en hun intriges, is er Daenerys met haar sterk groeiende draken die een bedreiging vormt in het Oosten. En daarnaast zijn er de dodelijke ‘White Walkers’ die lonken achter de noordelijke Muur. Oppassen geblazen, want Winter Is Coming.

No comments:

Post a Comment